RESUM: UN BARRIL DE SABÓ MOLL

El següent resum pertany al conte “Un barril de sabó moll” del llibre “El Cafè de la Granota” de Jesús Moncada:

El patró del llaüt Llampec obliga a en Florenci a portar un barril de sabó moll fins a dalt d’un carreró molt costerut. Poc després de que comenci a ploure, el barril cau, es trenca i el sabó es barreja amb la pluja, creant una escuma que és arrossegada fins l’Ebre.

sisifo
El mite de Sísif

Al final del conte, el vell Cristòfol ens diu que a partir d’aquest moment es va conèixer a en Florenci com a Sísif de la Ribera, nom que li posa en Teodor, l’apotecari, basant-se en aquest mite. Però…quina és la història sencera de Sísif? Quin motiu tenien els déus per a castigar-lo d’aquesta manera?

Doncs bé, Sísif, el protagonista d’aquest mite grec, és fill d’Èol i d’Enàrete i és el fundador i el rei d’Efira (antic Corint).  La seva història comença quan veu com rapten la princesa Egina i decideix guardar-ho en secret. Tot i així, finalment confessa al pare de la noia (Asop, déu dels rius) que el segrest ha estat obra de Zeus.

Aquest, sentint-se traït, demana a Tànatos (la mort) que llenci a l’infern Sísif però el nostre protagonista l’enganya i el tanca en una presó. Per tant, si Tànatos està empresonat, no es produeixen més morts al món, cosa que altera el seu funcionament. Per aquest motiu, Tànatos demana ajuda al seu germà Hades. Finalment, Tànatos és alliberat i Sísif és obligat a seguir-lo a l’infern. Però el nostre déu aconsegueix enganyar Hades i escapar.

Molts anys després, quan ja no tenia forces per a continuar escapant de Tànatos, retorna a l’infern, on Hades pren totes les mesures possibles per a mantenir-lo controlat. El càstig que li imposen és empènyer muntanya amunt una pedra eternament, ja que quan arriba al cim, la roca cau.

Ara ja coneixem una mica més a Sísif, però la seva història és molt més extensa i interessant!

1 thoughts on “RESUM: UN BARRIL DE SABÓ MOLL

Deixa un comentari